Atık Yağlar ve Piller

Atık Yağlar ve Piller

Atık Yağlar ve Piller İşletmelerden ya da herhangi bir sebeple göllere ve akarsulara dökülen yağlar suyun yüzeyinde birikir. Bu durum suyun havadan oksijen almasını engeller ve su içerisinde yaşayan canlıların zarar görmesine neden olur. Yalnızca işletmeler değil bireyler de evlerinde atık yağlarını (çoğunlukla kızartma yağları) musluktan dökerek çevreye zarar vermektedir. Çünkü dökülen yağlar öncelikli olarak borulardan çevreye karışır, aynı zamanda da kanal borularının tıkanmasına neden olmaktadır.

Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanabiliriz. Pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal var. Kullanım süresi dolan yani 'atık pil' halini alan piller çöpe atıldığında içerdikleri metaller ve kimyasallar toprağa karışarak çevreyi kirletebilir. Halbuki pil geri kazanılabilen bir tüketim ürünü. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılabilir.

Bu bilgiler ışığında öğrencilerimiz tarafından okulumuz toplantı salonunda katılımcılarımıza atık yağ ve piller konusunda sunum yapılmış, ayrıca aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir;

1. Atık pil ve atık yağlar ile ilgili olarak okulda öğrencilerin aralıklarla bilgilendirilmesi. (Video gösterimi)

2. Toplum hizmeti olarak, atık pil ve atık yağlar ile ilgili olarak velilerin bilgilendirilmesi. (Video gösterimi)

3. Atık yağ ve atık pil ile ilgili olarak broşürler edinilerek okul içinde sergileme,

4. Görsel sanatlar dersi öğretmeni ile iş birliği yapılarak atıklarla ilgili öğrencilere çizimler yaptırma,

5. Okulda belirli tarihler arasında atık pil ve atık yağ toplama kampanyası yapmak ve velileri katılımını sağlama,

6. Atıklar ile ilgili olarak öğrenci bilgilendirmelerinde tüm branşlarda öğretmenler ile iş birliği içinde olma,

7. Okulda atık toplama kutularını yenileme, (Belediye ile iş birliği)

8. Öğrencilerden gönüllü olarak belirlenmiş miktarlarda her iki atıktan getirmelerini sağlama,

     10 Mart 2020 tarihli etkinliğimizde öğrencilerimiz her gün evimizde belirli ölçülerde üretmiş olduğumuz atık yağları ve pilleri doğayı korumak amacıyla ne şekilde bertaraf etmemiz gerektiğini, buna dikkat etmediğimizde bizi ne tür tehlikelerin beklediğini etkili bir şekilde katılımcılara sunmuşlardır. Hem öğrencilerimizde hem de katılımcılarımızda duyarlılık oluşması açısından etkinliğimiz verimli geçmiştir.

22.01.2021 294

22-01-202122-01-202122-01-2021